بلغم و روش های درمان
همانطور که می دانید بلغم یکی از چهار خلط(صفرا، سودا، دم، بلغم) موجود در بدن است که می تواند کمبود یا بیش بود آن در بدن مشکلاتی راه داشته باشد.
یکی از نشانه های بارز داشتن بلغم می تواند داشتن شکمی چاق با وجود اندامی متناسب و یا لاغر باشد.
از آنجایی که این نشانه در بیشتر مردم کشور ما رایج می باشد بهتر است که به بررسی آن پرداخته تا اگر چاقی شکمی ناشی از بلغم بود بتوانید دوباره به تناسب اندام برسید.
سو مزاج بلغمی که درواقع یعنی غلبه سردی و تری در بدن می تواند نشانه هایی داشته باشد که در ادامه با آن نشانه ها آشنا خواهید شد.
بلغم چیست ؟
مزاج بلغم سرد و مرطوب است که افزایش بلغم رطوبت و سردی را افزایش می دهد.
میزان بلغم در بدن هر انسان سالم حدود یک درصد است و از سودا و دم سبک تر است.
به دلیل این سبکی افراد بلغمی در هنگام حجامت در اولین خون گیری شاهد خون شفاف و کم مایع هستند.
بلغم چیزی شبیه سفیده تخم مرغ است که مربوط به سیستم ایمنی بدن و یا سیستم لنفاوی است.
مشخصات بلغمی ها
افراد بلغمی دارای پوست روشن، موهای بور می باشند که البته دارای چاقی شکمی و چاقی پهلو هستند.
افراد بلغمی اکثرا از نفخ معده و مشکلات گوارشی نظیر سردی معده رنج می برند که می تواند با رعایت اصول تغذیه ای از غلبه مزاج بلغمی کاهش دهند.
غلبه بلغم
حال که با نشانه های افراد بلغمی آشنا شدید بهتر است که بدانید در صورت غلبه بلغم شما چه نشانه هایی را دارید و راه های دفع بلغم از بدن را بدانید.
در زیر تعدادی از نشانه های بارز غلبه بلغم را برای شما آورده ایم:
ترشی دهان
سفیدی بدن
پوست شل و آبکی
چاقی شکم و پهلو
زود سفید شدن موها
سردی دست و پا
دیر هضم شدن غذا (توقف زیاد غذا در معده و آروغ زدن ترش)
خواب آلودگی و زیاد خوابیدن
جاری شدن آب از دهان در خواب
رقیق بودن آب بینی (ترشح زیاد بینی)
فراموشی و کند ذهنی
عدم تحرک زیاد
کم حواسی
زیادی دفع ادرار
سستی و بی حالی
دفع ادرار با فشار زیاد
ریزش مو زودتر از موعد مقرر
درد معده
قولنج (درد کمر و گردن و شانهها) به کرات
گرفتگی ماهیچههای پشت و گردن
زانو درد و پا درد
بیماری پارکینسون
بیماری پیسی
نقرس
تنگی نفس
تپش قلب (به خصوص در هنگام برخاستن از خواب)
سرفه زیاد
ضعف مثانه
لکهای قهوهای در چشم
غذاهای مضر برای بلغمی مزاج ها
غذاهای لبنیات ، سرکه، ترشی و لیته ،شور ، سیب زمینی ، عدس ، قارچ، گوشت گاو و گوساله ، گوشت سفید (برای رماتیسمی ها بد بوده و درد را زیاد میکند) ، چای ، قهوه ، نسکافه ، میوه ترش و کال ، نارنگی ،کیوی ، خیار پوست کنده ، لیمو شیرین ، سوپ جو با زنجبیل روغن نباتی، کره گیاهی، نوشابه، برنج ، سوسیس و کالباس و فرآوردههای این چنینی.
غذاهای مفید برای بلغمی مزاج ها
گوشت (شتر ، گوسفند ، کبوتر ، سار ، گنجشک) ، ادویه جات (هل – دارچین – زنجبیل – زیره -زعفران – زنیان- سیر- موسیر – خردل) ، سبزیجات (کرفس – نعناع – ریحان – جعفری – ترخون – مرزه) ، کلم ، مارچوبه ، نخود ، گردو هندی ، قدومه شیرازی ، کدو حلوایی ، لیمو ترش ، گندم.
درمان غلبه بلغم با نسخه های طب سنتی و خانگی
1.بادکش:
7 جلسه بادکش برای فرد بلغمی مزاج لازم است تا بلغم او دفع و خونش زیاد شود.
2. روغن گرم:
در ناحیه ای که بلغم تجمع پیدا کرده روغن های گرم بمالیم تا این بلغم به اصطلاح پخته و تبدیل به خون شود. بهتر است به مدت 40 شب به سر خود روغن سیاهدانه بمالید.
3. مصرف این غذاها ممنوع:
اگر بلغمی مزاج هستید غذاهایی مانند لبنیات، سرکه، ترشی و لیته، شور، سیب زمینی، عدس، قارچ، چای، قهوه، نسکافه، میوه ترش و نرسیده، نارنگی، کیوی، خیار پوست کنده، لیمو شیرین، سوپ جو با زنجبیل روغن نباتی، کره گیاهی، نوشابه، برنج، سوسیس و کالباس نخورید.
4. گوشت گاو نخورید:
در مطالب قبلی بهداشت و سلامت نمناک گفتیم که گوشت گاو و گوساله، گوشت سفید( برای رماتیسمی ها بد بوده و درد را زیاد می کند) برای افراد بلغمی مزاج مضر و این افراد باید به جای این نوع گوشت ها ، گوشت( شتر، گوسفند، کبوتر، سار، گنجشک) مصرف نمایند.
این ادویه جات برای دفع بلغم مفیدند:
ادویه جات( هل – دارچین – زنجبیل – زیره- زعفران – زنیان- سیر- موسیر – خردل) برای دفع بلغم مفیدند.
سبزیجات زیر را مصرف نمایید:
سبزیجات( کرفس – نعناع – ریحان – جعفری – ترخون – مرزه) کلم و دیگر مواد غذایی مانند مارچوبه، نخود، گردو هندی، قدومه شیرازی، کدو حلوایی، لیمو ترش، گندم برای افراد بلغمی مفید هستند.
به جای چای نوشیدنی های گرمی بخش بنوشید:
به جای چای از نوشیدنی های گرمی بخش , دم کرده ی دارچین و مقدار کمی زنجبیل استفاده کنید.
چهار تا از بهترین و سریع ترین روش های درمان:
1)پی ال ام شف:
جمع شدن سردی و رطوبت اضافه در بدن باعث اختلالات هضم، شل شدن معده و سایر مشکلات مانند سو هاضمه، بی اشتهایی و زخم معده می شود. معجون دوای بلغم پی ال ام شف یک داروی کاملا گیاهی برای درمان این مشکلات می باشد.
2) شربت منضج بلغم:
براى خارج شدن ماده اى که باعث بیمارى در هر قسمتى از بدن شده است داروهایى به کار مى رود که باعث نضج یا حل شدن آن مى گردد مثلا موقعى که زیادى صفرا باعث بیمارى شده باشد (مثل زیادى صفراى خون در بیماریهاى کبدى و غیره ) داروهاى حل کننده اى بکار مى برند مثل (نضج ) که با تجویز آن ها ناراحتى بیمار مرتفع مى گردد داروهاى حل کننده یا منضج را برحسب مزاج بیمار انتخاب مى نمایند مثلا اگر در اثر گرمى بیمارى به وجود آمده باشد، منضج یا حل کننده یا داروى پاکسازى سردى به کار مى برند.
3) حب دوای بلغم امام صادق
حب دوای بلغم امام صادق در طب اسلامی یکی از قویترین بلغم زداها میباشد که هیچ گونه ضرر و عارضهای ندارد. این دوای بلغم زدا توسط امام صادق ع تجویز شده است و برای افرادی که مزاجشان سرد و تر میباشد، بسیار مفید است و بلغم را از بدنشان دفع میکند.
4) پودر معجون منضج بلغم گیاهی
پودر معجون منضج کاملا گیاهی بوده و از ترکیبات گیاهی نظیر زیره سیاه ، زنیان ، رازیانه ، مرزنجوش ، ریوند چینی ، آویشن کوهی ، مصطکی ، کندر ، پونه و نعنا کوهی ، آمله و هلیله سیاه تشکیل شده و برای افرادی که مزاجشان سرد و تر می باشد بسیار مفید است و بلغم را از بدنشان می برد.
5) کپسول تربد ( ضد بلغم ) بوعلی دارو
کپسول تربد ( ضد بلغم ) یکی از بهترین قرصهای گیاهی است که از ترکیبات کم عوارض ساخته شده است. این قرص برای درمان بیماری و ناراحتیهای دستگاه گوارش بسیار مفید است. این داروی گیاهی از ترکیبات مختلفی نظیر شکر سرخ، زنجبیل، تربد سفید ساخته میشود.
توصیه های اسلامی برای درمان مزاج بلغمی و غلبه بلغم
نقل طبرسی از امام صادق ع درباره درمان بلغم :4 چیز نفع دارند اما ضرر ندارند. آویشن و نمک زمانیکه باهم جمع (استفاده) میشوند، و زنیان و مغز گردویی که باهم استفاده شوند. آویشن و نمک بادها را طرد میکنند یعنی دردها را از قلب طرد کرده و سُدد را باز میکنند بلغم را میسوزانند.(مکارم الأخلاق:191)
امام رضا (ع) در رساله ذهبیه میفرمایند:
کسی که بخواهد بلغم از بدنش خارج شود باید هر روز ناشتا در صبح یک مثقال از طریفل زرد استفاده کند.(الرساله الذهبیه :42)
وقتی مسواک میزند، بلغم نازل میشود و سبب میشود که بینایی جلا یابد و اگر سرمه بکشد بلغم از بین میرود و موجب خوشبو شدن دهان میشود.(مکارم الاخلاق:47)
رسول اکرم ص میفرمایند:
( آب فاتر، کبد و معده را پاکسازی میکند؛ همچنین بوی بد بدن و دهان را نیز برطرف مینماید. دندان های آسیاب را تقویت نموده و بینایی را جلا میبخشد. گناهان را غسل میدهد چه غسل دادنی. عروق به هیجان آمده و مره غلبه کرده را ساکن میکند. بلغم را قطع مینماید، حرارت معده را خاموش میکند و میگرن را میبرد. (الکافی4:153 ح 4)
(بهترین خرما، خرمای برنی است که درد و مرض را برده و هیچ گونه عوارضی ندارد. خستگی را از بین میبرد و ضرری برایش نیست. بلغم را از بین میبرد؛ و البته باهر خرمایی که میخورد حسنه و ثوابی نوشته میشود (الکافی 6:345 ح 5)
زمانیکه شکر نیشکر را دو مرتبه صاف کنند، به طبرزد تبدیل میشود. شکر طبرزد چون نبات کلوخی شکل است و احتمالا به همین دلیل که میبایست با چیزی چون قندشکن آن را شکست، به این نوع شکر، طبرزد گویند.امام رضا ع میفرمایند:شکر طبرزد، بلغم را میخورد، آنهم چه خوردنی.(الکافی 6:333 ح 4)
نکات مهم در غلبه بلغم
زمستان فصل غلبه بلغم است و مصرف سردیها مثل سالاد کاهو، الویه و ماست مضر بوده و در صورت مصرف، حتماً باید با مسهل خورده شود.
سرد مزاجها بهتر است همراه غذا ادویهجات، زعفران و یا سرکه شیره مصرف کنند.
زرشک پلو با مرغ، باقالی پلو با ماهی، سالاد الویه و ماکارونی بلغمزا هستند و باید با ادویهجاتی مثل فلفل سیاه، زنجبیل، آویشن یا زعفران مصرف شوند.
تند غذا خوردن موجب تولید بلغم و سودای مضر میشود، خوابیدن پس از غذا سبب افزایش بلغم میشود.
به جای چای از نوشیدنی های گرمی بخش , دم کرده ی دارچین و مقدار کمی زنجبیل استفاده کنید.
وعده ناهار و بخصوص خوابیدن پس از آن باعث افزایش بلغم میشود.
غلبه بلغم باعث سفیدی مو و موجب آرتروز و رماتیسم در اندامهای تحتانی میشود، افراط در مصرف سردیها موجب چاقی، کندذهنی و کاهش اعتماد به نفس و ترس میشود.